Apple bo dovolil nameščanje aplikacij mimo App Stora

Matej Huš

26. jan 2024 ob 07:47:14

V Applovem ekosistemu se pripravlja korenita sprememba, saj bo naslednja verzija operacijskega sistema iOS 17.4 omogočila nameščanje aplikacije iz drugih virov poleg App Stora. Novost bo omejena na Evropsko unijo in je neposredna posledica nove uredbe o digitalnih trgih (DMA), ki bo začela veljati marca letos. Po njej bo Apple vratar, ker ima na internetu nesorazmerno veliko moč, zato bodo zanj veljala posebna, strožja pravila.

Vsi velikani se pospešeno pripravljajo na marec, med njimi tudi Apple. Ena glavnih je odprtje ekosistema za nameščanje aplikacij iz drugih virov. To bo možno storiti tako, da bodo uporabniki najprej namestili alternativno aplikacijo za dostop tržnice, ki jo bo moral odobriti Apple, nato pa bodo lahko z nje nalagali poljubne aplikacije. Te bodo sicer še vedno delno preverjene, saj Apple uvaja notarizacijo in obvezen pregled proti virusom, pa tudi obvezno nudenje zgolj ene verzije aplikacije ne glede na vir, a svobode bo vendarle več. Prav tako bodo te aplikacije neobremenjene z Applovimi provizijami, če ne bodo uporabljale njegovega plačilnega sistema. Ta bo stal tri odstotke v obliki provizije.

Druga pomembna novost je pocenitev na originalnem App Storu. Provizije za nakupe v aplikacijah bodo padle na 17 odstotkov, za male razvijalce pa vse do 10 odstotkov. Uvajajo pa pristojbino 0,5 evra na leto za vsako namestitev od milijona naprej. Še dodatne tri odstotke bo stal Applov plačilni sistem. Omeniti velja še odprtje brskalniškega trga, saj bodo sedaj drugi brskalniki lahko uporabljali tudi druge pogone, ne le WebKit. Safari bo končno dobil pravo konkurenco.