Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Matej Huš

27. feb 2024 ob 21:15:53

Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako zaznal v soboto. Napaka naj bi se zgodila na odseku kabla, ki je v globini med 150 in 170 metri, kjer potekajo napadi Hutijev na ladje. Globalnih motenj v dostopu do interneta prekinitev ni povzročila, ker je Seacom promet preusmeril na druge povezave. So pa imele prekinitve vpliv na internetni promet v nekaterih afriških državah. Bistveno teže pa bo kabel popraviti, ker je območje nemirno in ni mogoče zagotoviti varnosti posebnih ladij, ki so temu namenjene.

Za zdaj ni dokazov, da bi kabel prekinili Hutiji. Po nepotrjenih navedbah izraelskih medijev je poškodovanih kablov. Večina poškodb se sicer zgodi zaradi nezgod, ko kable potrgajo ribiška oprema ali sidra ladij. Povsem možno je, da se je tudi sedaj zgodilo to, saj Hutiji verjetno opreme za potop do kablov nimajo. A to ne spremeni dejstva, da je kabel bistveno teže popraviti, če na morju potekajo spopadi z raketami in letalniki.