Evropska komisija uvedla preiskavo TikToka

Matej Huš

20. feb 2024 ob 08:56:55

Evropska komisija je uvedla uradno preiskavo, s katero ugotavlja, ali je TikTok kršil akt o digitalnih storitvah (DSA). Komisija bo preverjala, ali TikTok zadostno ščiti mladoletne uporabnike, spoštuje transparentnost pri oglaševanju, omogoča dostopnost podatkov za raziskovalce in ustrezno upravlja tveganja zasvojljivosti aplikacije. Komisija je po preliminarnem preverjanju ocenila, da obstoji utemeljeni sum, ki zadostuje za uvedbo uradne preiskave. Če bodo kršitve dokazali, se ByteDanceu kot upravljavcu TikToka obeta visoka kazen. A do tja je še dolga pot.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da je zaščita mladoletnih najvišja prioriteta DSA. Ker je TikTok platforma, ki jo uporabljajo milijoni otrok in mladostnikov, mora popolnoma spoštovati DSA. Postopek so uvedli, da bi zagotovili zaščito otrok. Komisija bo sedaj nadaljevala zbiranje informacij in dokazov, kar vključuje inšpekcijske preglede, intervjuje z relevantnimi deležniki in uradne zahtevke za dostop do informacij. Komisija lahko zahteva uvedbo začasnih ukrepov in izreka globe, pri čemer ni vezana na nobene roke. Ni jasno, kdaj bo postopek končan niti kakšna bo končna odločitev. Najvišja zagrožena kazen znaša šest odstotkov globalnega prometa podjetja. V ByteDanceu so dejali, da bodo še naprej delali s strokovnjaki in industrijskimi partnerji, Komisiji pa da radi razložijo podrobnosti delovanja platforme.

Komisija se bo v preiskavi osredinila na dizajn TikToka in algoritme. Sumi, da so zgrajeni tako, da vzpodbujajo odvisnost in ustvarjajo učinek zajčje luknje (rabbit hole effect), ki uporabnike pritegne za daljši čas. Preverili bodo tudi, ali mehanizmi za preverjanje starosti uporabnikov dosegajo svoj namen ter ali so mladoletniki ustrezno zaščiteni.