Japonska pripravlja vizume za digitalne nomade

Matej Huš

3. feb 2024 ob 09:38:40

Čedalje več držav razmišlja o uvedbi vizumov, ki so namenjeni digitalnim nomadom. Po Južni Koreji bo šestmesečne vizume sedaj uvedla tudi Japonska, so včeraj sporočili z njihovega urada za imigracije. Zakonodaja je trenutno v javni obravnavi, veljati pa naj bi začela konec marca.

Trenutno Japonska nima enostavnega načina, ki bi tujcem med kratkotrajnim bivanjem omogočil začasno delo, tudi če gre za tuje delodajalce izven Japonske. V praksi se zato največkrat uporablja turistični vizum, ki omogoča 90-dnevno bivanje, a prepoveduje delo. V praksi je to seveda skoraj nemogoče preverjati, kadar gre za delo na daljavo za tuje delodajalce. In prav takšnim nomadom bodo namenjeni novi vizumi.

Za pridobitev novega vizuma bodo morali prosilci izkazati letni prihodek od tujih delodajalcev v višini 10 milijonov jenov, kar je približno 60.000 evrov, in urejeno zdravstveno zavarovanje. Če bo slednje veljalo tudi za njihove družinske člane, bodo lahko v državi legalno bivali tudi ti. Hkrati bodo vizumi omejeni zgolj na države, za katere Japonska za turistični obisk ne zahteva vizumov. Slovenija je skupaj z drugimi državami EU na tem seznamu, zato bo novost uporabna tudi za nas.