Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Matej Huš

26. jan 2024 ob 20:57:47

Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje tržnice. Zlasti aplikacije, ki imajo veliko brezplačnih uporabnikov, denimo Spotify ali Facebook, bi takšna provizija potopila.

Kaj pa manjši igralci? Ti imajo drug problem. Da se lahko neka tržnica sploh znajde na iOS, jo bo moral Apple še vedno potrditi. Tudi aplikacije na njej bo treba notarizirati, karkoli si Apple pod tem predstavlja. Tudi EU ni navdušena nad Applovim inovativnim upoštevanjem uredbe DMA. Ko bo 7. marca začela veljati, bo Komisija takoj začela preverjati skladnost poslovanja vratarjev, je dejal komisar Thierry Breton. Če ukrepi ne bodo ustrezni, bodo takoj odločno ukrepali. Komisija je zato vsem vratarjem priporočila, da svoje rešitve pravočasno preverijo s prizadetimi strankami.