V Evropi bomo lahko ločili računa za Facebook ter Instagram

Jurij Kristan

22. jan 2024 ob 22:16:49

Spletni velikani se pospešeno pripravljajo na marčevsko uveljavitev evropske uredbe DMA, ki jim utegne bistveno pristriči peruti. V Meti tako napovedujejo skorajšnjo uvedbo možnosti za ločitev računov za Facebook, Instagram, Messenger, Markets in Facebook Gaming.

6. marca stopi v veljavo evropska uredba Digital Markets Act (DMA), ki omejuje svobodo največjih skrbnikov spletnih platform na področjih Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Švice. Natančneje, Evropska komisija je lani določila šesterico "vratarjev", oziroma družb, ki imajo ključen vpliv na evropske uporabnike spleta. Med njimi je tudi Meta, kjer so se kmalu zatem pritožili na sklep komisije v nekaterih postavkah, toda vzporedno vseeno pripravljajo rešitve, saj se rok nezadržno bliža. Tako naj bi uporabniki njihovih storitev "v naslednjih tednih" dobili možnost ločitve računov za Facebook, Instagram, Messenger, Marketplace in Facebook Gaming. Tako se bodo lahko računi odtlej upravljali ločeno, kar bo s seboj prineslo tudi ločitev zbiranja osebnih podatkov za namen ciljanega oglaševanja, kar je tudi poglaviten motiv za povezovanje takšnih storitev in na primer eden glavnih razlogov za Facebookov prevzem Instagrama leta 2012. Je pa v drobnem tisku mogoče prebrati, da bodo tokove naših osebnih podatkov dejansko ločili šele na datum uveljavitve DMA, ne glede na to, če bomo račune ločili že pred tem.

Poleg je še nekaj kočljivih podrobnosti. Nekatere od storitev bodo z ločitvijo računov na slabšem; tako bodo uporabniki Marketplaca morali za komunikacijo uporabljati elektronsko pošto, medtem ko Gaming ne bo več zmogel večigralstva. To bi bilo lahko v nasprotju z določili DMA, po katerih mora biti izkušnja v ločenih storitvah primerljiva s tisto v povezanih, oziroma se uporabnikov pri odločitvi za ločitev računov ne sme prekomerno ovirati. Po tem ko so v Meti lanskega novembra uvedli naročniški model na Facebook v zameno za odstranitev oglasov, je največja evropska organizacija za varstvo potrošnikov, BEUC, podala pritožbo, da je takšna rešitev manipulativna. Podobna usoda bi lahko doletela tudi tokrat predstavljene ukrepe, zato se bitka za uveljavitev DMA v praksi šele dobro začenja.