OpenAI iz pogojev uporabe odstranil prepoved uporabe v vojaške namene

Matej Huš

13. jan 2024 ob 22:30:04

OpenAI je ta teden malce spremenil pogoje uporabe, o čemer javnosti niso posebej obveščali. S strani, kjer so opisani pogoji, je izginila prepoved uporabe tehnologije za razvoj orožja, za vojsko in vojskovanje. Teh omejitev od 10. januarja ni več, ostaja pa prepoved uporabe storitve na način, ki bo povzročal škodo uporabniku ali drugim ljudem ter, prepoved izkoriščanja za razvoj ali uporabo orožij. Besedi vojska in vojskovanje pa sta tiho izginili.

Za spremembo ni nobenih zloveščih namenov, mirijo v OpenAI. Tiskovni predstavnik Niko Felix je za The Intercept povedal, da so posodobili pogoje uporabe, da bi bila splošna načela enostavna za uporabo in priklic. Dodaja, da je dikcija Ne škodi drugim splošna in enostavno razumljiva ter relevantna v več kontekstih. Prav tako še vedno izrecno prepovedujejo orožje, je dodal.

Ali beseda "harm", ki se pojavlja v pogojih, preprečuje vsakršno vojaško uporabo, Felix ni izrecno odgovoril. Ponovil je le, da nikomur, niti vojski, ne dovoljujejo uporabe tehnologije za razvoj orožja, škodovanje ljudem, uničevanje lastnine in spodkopavanje varnosti drugih storitev ali sistemov. A to ni popolna prepoved uporabo v vojski, kot je veljalo doslej. Temu pritrjujejo tudi strokovnjaki. OpenAI si je z novimi pogoji uporabe priprl vrata za sodelovanje z vojsko na infrastrukturnih in podobnih projektih.