Github omogočil Copilot za vse uporabnike

Matej Huš

30. dec 2023 ob 18:54:00

Github je tik pred koncem leta omogočil uporabo pomočnika umetne inteligence (Copilot Chat) vsem uporabnikom v IDE. Prve beta teste so izvedli julija, za posameznike pa so ga začeli testirati septembra. Z včerajšnjim dnem je Copilot Chat na voljo v stranski vrstici v Microsoftovih IDE, Visual Studio Code in Visual Studio.

Brezplačno ga lahko uporabljajo učitelji, študentje in razvijalci, ki delajo na nekaterih odprtokodnih projektih. Copilot Chat poganja model GPT-4, ki ga je bil razvil OpenAI, le da je prilagojen za razvoj programske opreme. Orodju lahko zastavljamo vprašanja v običajem človeškem jeziku, ki segajo vse od implementacije posameznih funkcionalnosti do različnih testov in iskanja ranljivosti.

Copilot Chat se je učil na javno dostopnih podatkih in kosih kode, denimo na odklenjenih repozitorijih in na spletnih forumih. Zaradi tega sta si OpenAI in Microsoft v preteklosti že prislužila tožbo, a vztrajata, da gre za dopustno rabo (fair use).

Github Copilot ni zastonj. Redna naročnina stane 10 dolarjev na mesec ali 100 dolarjev na leto. Po nekaterih ocenah je to še vedno manj od dejanskih stroškov, ki so za povprečnega uporabnika 20 dolarjev mesečno, ekstremi pa so še nekajkrat dražji.