Kako je Ebay ustrahoval kritike

Matej Huš

12. jan 2024 ob 23:06:27

Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve ponavljanja tovrstnih dejanj v prihodnosti.

Ebayjev tedanji izvršni direktor Devin Wenig je aprila 2019 v podjetju delil objavo, ki jo je Ina Steiner napisala o pogojih v podjetju. Direktor za odnose z javnostmi Steve Wymer je dejal, da jo bodo uničili, česar so se resnično lotili. To so počeli tako prek interneta kakor v fizičnem svetu. To je vključevalo dostavo bizarnih predmetov, obrekovanje na družbenih omrežjih, dostavo pornografije sosedom (naslovljena pa je bila na Steinerja), pošiljanje knjige o prebolevanju izgube partnerja, telefonske klice itd. Klobčič se je začel razpletati šele, ko je Steiner fotografiral enega izmed kombijev v bližini, za katerega je policija potem ugotovila, da ga je najel Ebayjev zaposleni.

Sedem zaposlenih v Ebayju je že priznalo krivdo. Wenig je trdil, da za dogajanje ni vedel, Wymerju pa niso mogli dokazati ničesar kljub elektronskim sporočilom. Oba sta podjetje že zapustila. Trenutni direktor se je zakoncema Steiner opravičil, civilna tožba pa se bo začela z obravnavo 3. marca 2025.