Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, ker se ljudje preveč zaletavajo

Matej Huš

11. jan 2024 ob 20:19:04

Velikan na področju izposoje avtomobilov Hertz je sporočil, da bodo predčasno odprodali tretjino električnega voznega parka, kar pomeni približno 20.000 vozil. Pred trem leti jih je Hertz množično naročal, ko je želel elektrificirati 20 odstotkov svojega voznega parka, a so imeli tedaj obratne probleme. Tesla in Polestar nista mogla dovolj hitro izpolniti naročil, ki so bila res ogromna. Hertz je želel 100.000 Teslinih modelov 3 in 65.000 Polestarjevih 2s. Na koncu je uspel Hertz pridobiti 60.000 avtomobilov oziroma 11 odstotkov vseh svojih vozil.

Zakaj torej sprememba? Že jeseni je Hertz dejal, da so znižanja cen električnih vozil povzročila višje stroške amortizacije. To je pomembno, ker avtomobile po nekaj letih prodajo, njihova vrednost ob prodaji pa je ključni del finančne enačbe. Druga težava pa so pogosta popravila, ker so se ljudje z električnimi vozili pogosteje zapletali v prometne nesreče. Popravila vozil Tesla so bila v povprečju 20 odstotkov dražja od drugih električnih avtomobilov.

In tako je Hertz ugotovil, da električna vozila še niso primerna za rent-a-car. Letos bodo prodali 20.000 električnih avtomobilov različnih znamk, med katerimi bo največ tesel, a tudi chevroleti, kie tudi kakšen bmw in nissan. Hertz bo odpisal 245 milijonov dolarjev, kar bodo izkazali v naslednjem kvartalnem poročilu. Odprodane avtomobile bodo nadomestili z bencinskimi.