Tat izvorne kode GTA VI obsojen na zdravljenje

Matej Huš

26. dec 2023 ob 12:47:23

V preteklem letu je hekerska skupina Lapsus$ napadla Rockstar Games in ukradla cel kup podatkov, med katerimi so bile najbolj zaželene vsebine, ki so povezane s franšizo iger Grand Theft Auto. Napadalci so tedaj dobili dostop do internega strežnika za Slack in strežnika wiki Confluence. Po navedbah hekerjev so pridobili izvorno kodo iger GTA V in GTA VI, ki je sicer niso javno objavili, so pa pokazali nekaj izsekov.

Lapsus$ je sicer ena najbolj aktivnih skupin, ki je z različnimi taktikami, denimo socialnim inženiringom, zamenjavo kartic SIM in podobno, vdrla že v številna podjetja. Uber, Microsoft, Nvidia, Ubisoft in Samsung so le najodmevnejše žrtve njihovih napadov, ki so jih potem izsiljevali z grožnjo, da bodo sicer javno priobčili ukradene interne podatke, torej izvorno kodo in podobno.

Leto dni pozneje je napočil čas, ko so izvorno kodo GTA V očitno poslali na plano. BleepingComputer poroča, da je na različnih delih interneta - na Discordu, na Telegramu in drugod - začela krožiti izvorna koda GTA V. Kot kaže, je bila objavljena na božični dan. To pa najverjetneje ni naključje.

Le nekaj dni pred tem je britansko sodišče enega vidnih članov skupine za nedoločen čas poslalo na zdravljenje na zaprti oddelek bolnišnice. Osemnajstletni Arion Kurtaj je bil spoznan za krivega več hekerskih napadov, medicinski izvedenci pa so ugotovili, da ima hud primer avtizma in da načrtuje nadaljevanje hekerskih napadov takoj, ko bo to mogel. Tudi ko je čakal na sojenje v hotelski sobi in so mu zaplenili prenosni računanlik, je uporabil Amazon Fire, da je vdrl v Rockstar Games in ukradel posnetke iz GTA VI in izvorno kodo. Letos je potem Rockstar Games objavil napovednik tudi sam, ob tem pa trdi, da je Kurtaj povzročil za skoraj pet milijonov evrov škode. Igra bo sicer izšla čez dve leti.