V ZDA odobrili prvo zdravilo za zdravljenje z gensko manipulacijo CRISPR/Cas9

Matej Huš

10. dec 2023 ob 10:32:49

V petek je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila terapijo Casgevy, ki se uporablja zdravljenje anemije srpastih celic. To je prvo odobreno zdravilo, ki uporablja moderno tehnologijo genskih škarij CRISPR, za kar je bila leta 2020 podeljena Nobelova nagrada. Tehnologijo so že večkrat pilotno uporabili za zdravljenje te bolezni.

Gre za skupinsko genetskih motenj, ki se izražajo kot sprememba oblike rdečih krvničk (eritrocitev), kadar oddajo kisik v tkiva. Deokseginirani eritrociti dobijo značilno srpasto obliko, ki spominja na polmesec. Takšne celice ne morejo delovati pravilno in imajo krajšo življenjsko dobo - le 20 dni namesto 120 dni, saj vsebujejo okvarjeni hemoglobin S, ki sicer veže kisik. Molekule hemoglobina S se zaradi hidrofobnih interakcij zlepljajo, zmanjša se njegova topnost, netopnosti skupski pa preprečujejo normalen pretok krvi v kapilarah. Celice z okvarjenim hemoglobinom so tudi fizično manj gladke, zato teže potujejo po krvožilju. Kombinacija dejavnikov povzroči slabšo preskrbljenost tkiv s kisikom, kar ima lahko hude zdravstvene posledice in vpliva na kakovost življenja. Neposredni genetski razlog je dobro poznan, saj gre za mutacijo 6glu → 6val na verigi β. Bolezen je sicer sorazmerno redka, saj prizadene okvirno enega izmed 100.000 ljudi, najpogosteje temnopolte.

Ker neposredni razlog poznamo, ga lahko z genetsko manipulacijo odpravimo. Tehnolgija CRISPR/Cas9 omogoča kirurško natančno popravljanje genskega zapisa. Casgevy so preizkušali v klinčni raziskavi, kjer so zdravili 44 ljudi. Pri teh so 31 bolnikom lahko sledili tudi po posegu, med katerimi so opazili 93,5-odstotno izboljšanje stanja. To so opredelili kot odsotnost vazookulzivnih kriz v 12 mesecih po posegu. Zdravljenje je sicer precej naporno. Bolniku odvzamejo nekaj kostnega mozga, da izolirajo matične celice. Te z električnimi pulzi aktivirajo, da sprejmejo kompleks Cas9, ki v njih povzroči mutacijo, ki aktivira proizvajanje zarodnega hemoglobina - to je varianta, ki jo imajo zarodki, nato pa jo telo preneha proizvajati. Tehnično Cas9 deaktivira gen BCL11A, ki je odgovoren za inhibicijo proizvodnje zarodnega hemoglobina. (Zdravilo torej ne odpravlja mutacije, ki je odgovorna za bolezen, temveč se je nekako izogne s ponovno aktivacijo proizvodnje zarodnega hemoglobina.) Celice z zarodnim hemoglobinom pa niso več srpaste. Nato s kemoterapijo izbrišejo stari kostni mozeg v bolniku, kar je najbolj boleč del terapijo, in z infuzijo popravljenih matičnih celic tega na novo vzpostavijo.

Prihodnje leto bo FDA odločila še o zdravljenju beta talasemije na enak način.