Na Japonskem uradno zagnali največji eksperimentalni fuzijski reaktor

Matej Huš

2. dec 2023 ob 13:37:57

Na Japonskem je včeraj začel delovati največji eksperimentalni fuzijski reaktor na svetu. Reaktor JT-60SA stoji v mestu Naka v prefekturi Ibaraki in je plod sodelovanja med japonskimi in evropskimi raziskovalci. Evropa in Japonska sodelujeta tudi v francoskem reaktorju ITER, poleg tega pa še v treh projektih, ki fizično stojijo na Japonskem.

JT-60SA je reaktor tipa naprednega tokamaka (advanced tokamak). Gradnja se je začela že leta 2013 in je trajala do leta 2020, že leto pozneje pa so v njem uspešno vzpostavili magnetno polje nazivne gostote. Med testiranjem marca 2021 je zaradi kratkega stika v poloidalnih tuljavah nastal precej škode, ki so jo sedaj odpravili. Prvo plazmo so uspešno proizvedli 23. oktobra letos, sedaj pa so JT-60SA še uradno predali v uporabo.

Novi reaktor je velik kot šestnadstropna stavba in stoji v hangarju v Naki. V njem bodo vzdrževali reakcijo s pozitivno energijsko bilanco 100 sekund, načrtujejo. Največji predvideni tok skozi plazmo znaša 5,5 MA, temperatura pa 200 milijonov °C. V njem bodo zlivali jetra devterija v helij, pri čemer se sprošča energija. Kljub nekaterim obetavnim poizkusom v ZDA, kjer je bilanca reaktorskega dela pozitivna, fuzije še nismo uspeli uporabiti za proizvodnjo energije. Raziskovalci sedaj upajo, da bodo še pred dokončanjem ITER-ja, ki je prekoračil tako proračun kot vse roke, morda že v japonskem reaktorju s premerom 12 metrov in prostornino 135 kubičnih metrov uspešnejši.