Zaposleni v Googlu ustanovili sindikat

Matej Huš

4. jan 2021 ob 17:08:50

Skupina 240 zaposlenih v Googlu in matičnem podjetju Alphabet je sporočila, da ustanavlja sindikat, čemur je vodstvo več let nasprotovalo. V sindikat AWU (Alphabet Workers Union) se lahko včlanijo vsi zaposleni in pogodbeni izvajalci v ZDA in Kanadi, ne glede na delovno mesto oziroma funkcijo. Zaposleni v Evropi, Aziji, Afriki, Južni Ameriki in ostalih celinah se temu sindikatu zaenkrat ne morejo pridružiti. Ustanovitev sindikata je podprla tudi sindikalna centrala Communications Workers of America (CWA), ki si v okviru iniciative CODE-CWA prizadeva za boljšo organizacijo zaposlenih v tehnološkem sektorju. Člani Googlovega sindikata bodo tako avtomatično tudi člani CWA Local 1400.

Za zdaj še ni jasno, ali si bo AWU prizadeval postati reprezentativen, dobiti uradno priznanje Googla in se lotiti pogajanj za kolektivne pogodbe. Ustanovitev sindikata budno spremljajo tudi v ostalih velikanih iz Silicijeve doline in širše, kjer v večini tehnoloških podjetij sindikalnega organiziranja ni. Izjema je Amazon, kjer so na primer delavci v nemški podružnici člani sindikata, Retail, Wholesale and Department Store Union pa bo v Alabami zastopal zaposlene v Amazonu, če se bo 5000 zaposlenih prihodnji mesec tako izreklo na glasovanju. A še vedno je članstvo v sindikatih zanemarljivo.

Vodja kadrovske službe v Googlu Kara Silverstein je dejala, da si v podjetju prizadevajo zagotoviti vzpodbudno okolje, v katerem podpirajo in nagrajujejo zaposlene. Dodaja, da imajo zaposleni zaščitene delavske pravice, bodo pa še naprej individualno komunicirali z zaposlenimi. Zadnja stvar, ki so jo podjetje želi, je močan sindikat, ki bi se pogajal v imenu večine zaposlenih, kar bi privedlo do kolektivnih pogodb. V Googlu so imeli tudi nekaj drugih težav, ko se zaposleni niso strinjali s politiko podjetja. Zaradi tega je bil Google prisiljen končati sodelovanje s Pentagonom. V preteklosti je bil Google tudi tarča obtožb, da so odpuščali zaposlene zaradi organiziranja.

Novi sindikat ima za zdaj okrog 200 članov, kar trenutno predstavlja manj kot 0,1 odstotka delovne sile podjetja.