YouTube stopnjuje boj proti blokadi oglasov

Matej Huš

1. nov 2023 ob 18:15:39

Čedalje pogosteje se tudi v Evropi dogaja, da uporabniki naletijo na nadležno opozorilo na YouTubu, da uporaba orodij za blokado oglasov predstavlja kršitev pogojev uporabe. Google je junija napovedal, da se bodo tega lotili, a tedaj so novost opisovali kot majhen preizkus. Sedaj je novost doletela precej več uporabnikov, situacija pa se bo še zaostrila. Tiskovni predstavnik za YouTube Christopher Lawton dodaja, da gre za globalno iniciativo.

Če naletimo na opozorilo, imamo na voljo dve možnosti: dovoliti prikaz oglasov ali nakup naročnine na YouTube Premium. Lawton pojasnjuje, da oglasi podpirajo razvejan ekosistem ustvarjalcev, ki nudijo vsebine milijardam obiskovalcev. Glavni Googlov cilj je čim več uporabnikov navdušiti za nakup naročnine na YouTube Premium, ki pa so ga julija podražili in sedaj stane že 14 dolarjev na mesec. Uporabniki nad takšnim stroškom niso navdušeni, zato na Redditu število jeznih komentarjev hitro narašča. Tudi Google Trends kaže, da se je število iskanj po terminih YouTube, oglasi in podobno v zadnjih tednih močno povečalo. Pojavili so se tudi novi vtičniki za brskalnike, ki naj bi blokirali oglase, a so večinoma neuspešni oziroma naletijo na enako opozorilo.

Za zdaj nič ne kaže, da bi Google omilil svojo držo. Boj proti blokadi oglasov so ta teden prestavili prestavo više in razširili globalno. Za zdaj se zdi, da je ena izmed rešitev v pametni izbiri brskalnika. Firefox ima še najmanj težav, medtem ko Chrome in Edge pogosto naletita na opozorilo. Pojavljajo se tudi druge rešitve, a nobena ni idealna.