Podpora Linuxovih jeder skrajšana s šestih na dve leti

Matej Huš

21. sep 2023 ob 16:55:36

Pred šestimi leti je Linuxova skupnost podaljšala podporo za verzije jedra z oznako LTS z dveh na šest let. Natanko šest let pozneje se to ukinja, saj bodo odslej verzije LTS podprte le še dve leti. Razloga sta pomanjkanje oziroma preobremenjenost vzdrževalcev jedra ter nesmotrnost tako dolge podpore, saj je uporabnikov malo. Spremembo je najavil Jonathan Corbet, razvijalec jedra in urednik Linux Weekly News. Sprememba velja za nove različice. To v praksi pomeni, da se bo s koncem podpore za Linux 4.14 januarja prihodnje leto začel prehod. Trenutno so podprte verzije LTS še 6.1, 5.15, 5.10, 5.4 in 4.19.

Corbet je pojasnil, da nadaljnja podpora starih verij ni smiselna, ker jih ljudje preprosto ne uporabljajo več. Druga težava pa so vzdrževalci jedra, ki jih je premalo glede na obseg kode in prirast nove. Večinoma za svoje delo niso plačani in ga opravljajo poleg rednih zaposlitev. Hkrati se povečuje število hroščev, ki se odkrijejo z orodji fuzzer, četudi ti niso kritični. Medtem ko Linux počasi migrira na jezik Rust, vzdrževalci kode ne dohajajo čedalje večjega obsega dela.

Prihodnost Linuxa še ni ogrožena, a organizacija podpore jedru se bo morala spremeniti. V Linux bo treba vlagati več, če želimo kot skupnost z njim pridobiti.