Založniki spet nad LibGen

Matej Huš

16. sep 2023 ob 11:25:23

Založniški velikani Cengage Learning, Macmillan Learning, McGraw Hill in Pearson Education so v četrtek vložili tožbo zoper Library Genesis (LibGen), ki ji očitajo množično kršenje avtorskih pravic. Na LibGen je na voljo na tisoče knjig - v tožbi navajajo številko 20.000 -, za katere založniki niso nikoli dovolili brezplačne reprodukcije. Založniki zato tožijo neznane storilce iz tujine, ki upravljajo Libgen.

To ni prvi napad na LibGen, ki je zlasti v družboslovju in humanistiki nekakšen Sci-Hub, le da za knjige. Že leta 2017 je Elsevier zahteval 15 milijonov dolarjev od LibGena in Sci-Huba. Sodišče v ZDA je odškodnino dosodilo in odredilo blokado LibGena, kar so ponovila tudi številna evropska sodišča, a stran je obstala. Tudi ko so jo poizkusili blokirati ponudniki dostopa do interneta, so upravljavci našli obvoze, da je stran ostala dostopna. LibGen teče iz tujine in se ne ozira na ameriške zakone, upravljavci pa ostajajo anonimni.

Sedaj založniki poizkušajo vnovič. LibGen naj bi imel tri milijone obiskovalcev mesečno samo iz ZDA, ocenjuje Similarweb. LibGen knjige na ogled postavlja zastonj, zbira pa donacije uporabnikov za nadaljevanje delovanja. Letos so zbrali že 180.000 dolarjev. Založniki trdijo, da LibGen uničuje trg in da zaradi njenega delovanja izginjajo izdaje manj zaželenih knjig, ker povpraševanja ni več. Dodajajo, da študentje reklame za LibGen srečujejo povsod, pri čemer se številni sploh ne zavedajo nezakonitosti.