Umaknjen članek o neobstoju podnebne krize

Matej Huš

27. avg 2023 ob 12:22:12

Lanskega januarja je Springerjeva revija European Physical Journal Plus s sorazmerno nizkim faktorjem vpliva, ki ni specializirana za podnebno znanost, objavila članek, ki je na družbenih omrežjih in v nekaterih medijih požel neobičajno veliko pozornosti. V njem so štirje italijanski fiziki ugotavljali, da v pojavnosti ekstremnih podnebnih dogodkov, denimo izjemnih padavin, poplav, suš, ni opaziti trendov. Zaključili so, da dostopni podatki ne potrjujejo navedb o podnebni krizi. Članek je leto pozneje umaknjen, ker njegovi sklepi niso podprti s podatki.

Že takoj po objavi članka, ki so ga z veseljem povzemali portali, ki dvomijo o podnebnih spremembah, so se oglasili številni strokovnjaki. Poudarjali so, da so ga napisali znanstveniki, ki niso strokovnjaki za podnebje, ki so zagrešili vrsto metodoloških napak. Podatki v njem naj bi bili izbrani selektivno in pristransko, zaključki pa niso bili v skladu s podatki. Dva izmed avtorjev članka, upokojeni jedrski fizik Renato Ricci in znani podnebni zanikovalec Franco Prodi, sta tudi podpisnika znamenite World Climate Declaration iz leta 2022, ki navaja več večkrat ovrženih trditev o podnebnih spremembah.

Oktobra lani je zato Springer odprl preiskavo članka, tako imenovani dodatni recenzentski pregled po objavi (post publication peer review). V takem primeru članek preverijo dodatni strokovnjaki s področja, avtorji pa dobijo možnost, da se odzovejo. Avtorji so poslali dopolnitev članka (addendum), ki pa recenzentov ni prepričala. Zaradi pomislekov o izboru podatkov, analizi in zaključkih so uredniki članek ta teden umaknili, ker nimajo več zaupanja vanj. Članek je seveda še vedno dostopen, ker umik članka ne pomeni cenzure, je pa čezenj jasno napisano, da je umaknjen (retracted). Umik članka torej ni hipna odločitev, temveč rezultat več mesecev trajajočih preiskav, v katerih imajo vse udeležene stranke in tudi zunanji strokovnjaki možnost, da se izjasnijo.

Umiki znanstvenih člankov niso strašanska redkost, a običajno ne požanjejo veliko pozornosti, ker je tudi prvotni članki niso. Drugače je pri razvpitih člankih, kot so bili o superprevodnosti pri sobni temperaturi, in pri člankih, ki so bili zelo odmevni v širši javnosti zaradi kontroverznih ali družbeno pomembnih stališč.