V Fukušimi začeli izpuščati odpadno vodo v morje

Matej Huš

24. avg 2023 ob 08:36:36

V japonski Fukušimi bodo jutri začeli izpuščati balastno vodo, ki so ji bili uporabljali za hlajenje reaktorjev po nesreči in je bila shranjena v ogromnih rezervoarjih. Gre za dober milijon kubičnih metrov nizkoradioaktivne vode, ki je prečiščena vseh radioaktivnih izotopov razen tritija, ki ga ni možno odstraniti zaradi hitre izmenjave z običajnim izotopom vodika protijem. Kljub nasprotovanju sosednjih držav Japonci kaj dosti možnosti niso imeli, ker je ogromne količine vode nekam treba pospraviti.

Po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, kjer se ni zgodila jedrska eksplozija, temveč običajna eksplozija vodika, zaradi česar sta bila poškodovana zadrževalni hram in reaktor, so morali reaktor hladiti. To so zagotavljali s prečrpavanjem ogromnih količin morske vode, ki pa je bila zaradi neposrednega stika z reaktorskim gorivom radioaktivna. Vodo so sicer nato prečistili tako, da so odstranili radioaktivne elemente, česar pa za tritij ni bilo možno storiti. Tritij je možno odstranjevati, če je prisoten v visokih koncentracijah v majhnih količinah vode, medtem ko imajo v Fukušimi milijon kubičnih metrov razredčene raztopine. Ta voda se je zato zbirala v ogromnih rezervoarjih na lokaciji, ki so predstavljali resno težavo pri obnovi, ker jih je bilo tako veliko.

Inšpektorji za jedrsko varnost Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so maja letos še zadnjikrat preverili japonski načrt za izpuste vode in mu prižgali zeleno luč. Ključni razlog je, da tritij ni primerljivo škodljiv kot ostali radioaktivni izotopi. Tritij se v živih bitjih ne kopiči, ker se vodikovi atomi v vodi in kislih ogljikovodikih hitro izmenjujejo. To pomeni, da ima človek v telesu koncentracijo tritija, ki je v ravnotežju z okolico. V okolici je tritija malo: v pitni vodi približno 1 Bq/L, v človeškem telesu pa nekaj deset becquerelov. Japonski znanstveniki ocenjujejo, da ima voda v Fukušimi približno 1.500 Bq/l, kar je nekajkrat ]manj od meje Svetovne zdravstvene organizacije za pitno vodo, ki znaša 10.000 Bq/l.

Zgodba bi se tu lahko končala, a se ne. Japonci so obljubili, da bodo izpuščali postopoma. Prva šarža bo 7.800 kubičnih metrov, ki jih bodo izpuščali 17 dni. Vodo bodo ob izpuščanju redčili, da bo imela na iztoku v ocean 190 Bq/l. To je nekajkrat manj od japonskih dopustnih mej in po mnenju IAEA ne predstavlja tveganja za morsko življenje. V Fukušimi bodo izpuščali 22 TBq na leto. Kljub temu Kitajska in sosednje države, pa tudi japonski ribiči, močno nasprotujejo načrtu. A tritij ravno zaradi težavnega čiščenja v okolje izpuščajo tudi druge jedrske elektrarne. NEK prav tako izpušča tritij v Savo: dolgoletno povprečje 2002-2019 znaša 12 TBq/letno, v Brežicah pa v Savi znaša 4 Bq/L.