Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Matej Huš

19. avg 2023 ob 14:08:07

Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem, ker večina Kanadčanov informacije pridobiva pretežno s Facebooka. To pomeni, da se na njem lahko širijo posnetki zaslonov (screenshot), povezave do tujih medijskih hiš, obskurnih portalov in nepreverjenih vsebin, ne morejo pa širiti preprosti povezav do kanadskih medijev. Kanadski minister za promet je zato Meto pozval, naj takoj ukrepa. Kako se bo Meta odzvala, bomo videli.

Ta ukrep nas ponovno poziva k premisleku, kaj je javni prostor. Facebook de facto opravlja to funkcijo, čeprav je v lasti korporacije, ki lahko (do neke mere) postavlja lastna pravila. Funkcijo javnega prostora mu dajejo tudi javne inštitucije, ki na Facebooku pogosto objavljajo vesti, ki jih želijo kar najhitreje komunicirati - denimo o obveznem prekuhavanju vode pri zadnjih poplavah v Sloveniji. Javni prostor, ki je pod nadzorom ene korporacije, pa po definiciji ne more biti javen v polnem pomenu besede, kot opažamo sedaj.