Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Matej Huš

5. jul 2023 ob 11:12:26

Po sprejetju novega zakona v Kanadi, ki predvideva plačevanje medijskim hišam, ker spletne platforme delijo in uporabljajo njihove vsebine, tudi Google napoveduje blokado deljenja novic. To je že napovedala Meta, sedaj pa bo sledil še drugi velikan.

Podobno rešitev so uvedli tudi v Avstraliji, kjer je prav tako sledilo napenjanje mišic in začasno blokiranje objavljanja povezav do novic na platformah, dokler ni bil sklenjen dogovor. Sedaj, ko je enak zakon sprejela Kanada, veljati pa naj bi začel prihodnje leto, enako grozita tudi Meta in Google. Slednji podobno kot Meta vztraja, da je zakon (C-18) v praksi neizvedljiv. Moti jih, da bi morali plačevati zgolj za objavo povezav do novic na spletnih straneh medijskih hiš, kar štejejo kot davek na povezave (link tax). Google meni, da je to nesprejemljivo, zato bodo umaknili vse povezave do kanadskih novic na storitvah Google Search, News in Discover.

Google vztraja, da želijo pomagati izboljšati zakon, zato so pripravljeni sodelovati s predlogi za njegove spremembe. Trdijo, da so med zakonodajnim postopkom poskušali predlagati nujne popravke, a so bili preslišani. To verjetno res drži, a Google je podjetje, ki ima več kot dovolj denarja, da bi dostojno podprl medijske hiše, ki ustvarjajo vsebine. Od teh namreč Google posredno služi, saj pri prikazovanju povezav izpiše tudi kratke povzetke (snippets) s spletne strani.

A podobne ideje ima čedalje več držav. V Avstraliji so se tehnološki velikani naposled sporazumeli z založniki o nadomestilih. Podobno zakonodajo sprejemajo tudi v ZDA, zlasti v Kaliforniji.