Na Otoku ogroženi osebni podatkih 40 milijonov ljudi zaradi luknje v Exchangeu

Matej Huš

11. avg 2023 ob 08:34:25

Britanska državna volilna komisija je ta teden razkrila, da so bili žrtve vdora v računalniški sistem, ki je potekal med avgustom 2021 in oktobrom 2022. Zakaj so na razkritje 14-mesečnega vdora od odkritja čakali devet mesecev, ni znano. Vemo pa, kaj je vdoru botrovalo. Analize neodvisnih strokovnjakov in preiskovalnih novinarjev prst uperjajo v ranljivosti v Microsoft Exchange Serverju (CVE-2022-41080 in CVE-2022-41082), ki sta bili tisti čas javnosti neznani.

Za ranljivosti smo izvedeli šele konec septembra lani, pravi popravki pa so prispeli novembra. Ko sta se ranljivosti izrabljali, sta bili pravi zero-day luknji. Ranljivosti se imenujeta ProxyNotShell. Microsoft je dejal, da so bili oktobra lani seznanjeni le z enim akterjem, ki ju je aktivno zlorabljal - šlo je za hekersko skupino s tekočim znanjem kitajščine. Kasneje se je pojavilo še več žrtev, denimo Rackspace.

Volilni komisiji bi lahko bili ukradli podatke o 40 milijonih volivcev. Ali so jih dejansko odtujili, ni znano, so pa imeli dostop do njihovih imen in naslovov, ki so bili shranjeni na sistemu z Exchange Serverjem 2016. Pri tem je treba poudariti, da je bila namestitev redno vzdrževana in posodobljena, a med vdorom popravka za ranljivost preprosto ni bilo.