Fuzija s pozitivnim izkoristkom, drugič

Matej Huš

7. avg 2023 ob 22:10:47

V National Ignition Facility v Nacionalnem laboratoriju Lawrence Livermore (LLNL) so ponovili decembrski dosežek in ponovno za kratek čas v nadzorovani fuziji pridobili več energije, kot so jo neposredno vbrizgali v reaktor. Eksperiment so ponovili 30. julija, podrobneje pa bodo o njem poročali v recenzirani znanstveni periodiki, ko bodo imeli popolnoma analizirane vse podatke.

Prvikrat jim je ta podvig uspel 5. decembra lani, ko so v kratkem času iz 2,05 MJ energije pridobili 3,15 MJ uporabne energije. To pot naj bi po neuradnih podatkih, ki jih je pridobil AFR, dobitek znašal okrog 3,5 MJ energije. Bržkone so tudi to pot s celokupno porabo energije v izgubi, saj je celotni pogon energetsko precej potraten. NIF LLNL ni bil nikoli zgrajen za komercialno pridobivanje energije s fuzijo, temveč za raziskave. A če primerjamo le energijo, ki so jo neposredno vbrizgali, je rezultat pozitiven.

NIF ne uporablja tokamaka, kar bo na primer ITER v Franciji, ko bo naposled le zgrajen. Pristop v NIF je po mnenju nekaterih strokovnjakov teže prenesti v kontinuirano komercialno obratovanje, saj plazmo ustvarja z laserskim obstreljevanjem vzorcev vodikovih izotopov. Zlivata se devterij in tritij. Tudi izkoristki so za zdaj še premajhni, saj znašajo le okoli 1,5 - pri čemer merimo le energijo laserjev. Za smotrno obratovanje bi moral znašati od 10 do 100. Ni še jasno, ali je z dizajnom v NIF to moč doseči. Navsezadnje pa NIF v najboljšem primeru izvede en vbrizg na dan, medtem ko bi jih moral komercialni izdelek več na sekundo. A nekje je pač treba začeti.