Threads se je nekoliko upehal

Matej Huš

18. jul 2023 ob 21:16:13

Čeprav Metin konkurent Twitterju z imenom Threads v Evropi sploh še ni dosegljiv, je platforma 100 milijonov uporabnikov nabrala v pičlih petih dneh, s čimer je potolkla vse dotedanje rekorde. K temu je gotovo pripomogel tudi dežnik Instagrama, kar je njegovim uporabnikom omogočilo enostavno pridobitev računa še na Threads. Da je zategadelj rast morda napihnjena in ni realen pokazatelj potenciala, se že kaže.

Število dnevno aktivnih uporabnikov (na Androidu) se je v enem tednu znižalo z 49 na 23 milijonov, kar je znaten padec. Največ uporabnikov je imela platforma 7. julija. Tedaj je imel Twitter na Androidu 109 milijonov aktivnih uporabnikov, Threads pa že omenjenih 49 milijonov. Teden dni pozneje je imel Thread le še 22 odstotkov toliko uporabnikov kot Twitter. Povprečni uporabnik je na vrhuncu na spletni strani preživel 21 minut, sedaj pa le še 6 minut na dan.

Zanimivo je, da je ob splavitvi Threads promet na Twitterju padel za pet odstotkov, kasneje se je popravil, a je sedaj približno 11 odstotkov nižji kot pred Threads. Kot kaže, je Threads uspel rešiti problem, s katerim se soočijo vsa nova družbena omrežja: tam sprva ni nikogar in dokler je tako, nihče nima vzpodbude, da bi se jim pridružil. Na zabavo se pač pride, ko so ljudje že tam - a težko je, če sploh ne vemo, ali bo kdo prišel.

Za zdaj je ključno, da Meta vstop na zabavo dovoli še drugim delom sveta, ne le Američanom. V Evropi se nekoliko boji regulatorjev, a bo storitev pač treba prilagoditi zakonodaji. Threads se je od eksplozivnega začetka nekoliko upehal, a med vsemi konkurenti Twitterju ima še vedno največ možnost, da uspe. To pa še ni gotovost.