Nekdanja lobistka za ameriške tehnološke gigante bo glavna ekonomistka na evropskem generalnem direktoratu za konkurenco

Matej Huš

15. jul 2023 ob 09:25:08

Evropska komisija je na generalni direktorat za konkurenco na mesto glavne ekonomistke imenovala Fiono Scott Morton. Ameriška profesorica ekonomije je v preteklosti delala kot svetovalka tehnoloških gigantov Apple, Amazon in Microsoft, sedaj pa bo zasedla vodilno delovno mesto v regulatornem organu, ki presoja namere o prevzemih in združitvah teh istih tehnoloških gigantov. Mnogo evropskih poslancev in tudi uradni Pariz so predsednico Komisije zato pozvali k ponovnemu premisleku, ali je takšno imenovanje primerno. Komisija ostaja neomajna in poudarja njeno akademsko kariero, izkušnje in preteklo delo.

Težava ni, da je Fiona Scott Morison ameriška državljanka, saj za Evropsko komisijo dela približno 1900 ljudi iz tretjih držav - resda večinoma ne v Bruslju. Pomisleki se usmerjeni v morebitni konflikt interesov, ki bi ga lahko predstavljalo preteklo delo kandidatke in njeni odnosi s tehnološkimi velikani. Francoski zunanji minister Jean-Noël Barrot zato Komisijo poziva, naj premisli. Enako so v pismu ravnali predsedniki evropskih političnih strank Renew, Evropske ljudske stranke, Zavezništva socialistov in demokratov ter Zelenih.

Fiona Scott Morison naj bi položaj prevzela 1. septembra, ko se bo upokojil dosedanji glavni ekonomist Pierre Regibeau. Med enajstimi prijavljenimi kandidati, ki so izpolnjevali pogoje za zasedbo funkcije, naj bi bila najbolj usposobljena, so povedali neuradni viri. Trenutno je profesorica ekonomije na ekonomsko-poslovni fakulteti na Yalu in edinburški univerzi. Hkrati je višja svetovalka za Charles River Associates, ki svetuje več tehnološkim gigantom. Med majem 2011 in decembrom 2012 je bila glavna ekonomistka na ameriškem pravosodnem ministrstvu.

Sedaj, ko Evropa sprejema prelomno zakonodajo na področju regulacije tehnoloških velikanov (DSA, DMA) in prihajajočih tehnologij, denimo umetne inteligence (AI Act), bo zasedla vodilno delovno mesto. Kot glavna ekonomistka na direktoratu bo svetovalka evropskemu komisarju za konkurenco.