Avstralski premier: za varnost vsak dan ugasnite telefone

Matej Huš

26. jun 2023 ob 20:36:14

Avstralski premier Anthony Albanese je postregel z nenavadnim priporočilom državljanom za več varnosti. Priporočil jim je, da vsak dan za pet minut ugasnejo pametne telefone. Napotek ni iz trte izvit, je pa obseg njegove koristnosti vprašljiv. Gre seveda le za enega izmed nasvetov v daljšem govoru o spopadanju s kibernetskimi grožnjami, ki jim bo Avstralija v prihodnosti posvečala še več pozornosti.

Dejal je: "Vsi imamo odgovornost. Male stvari, izklop telefona za pet minut vsako noč. To lahko storite vsakih 24 urah, denimo med umivanjem zob ali pri drugih opravilih." Nekaj podobnega je ameriška agencija NSA svetovala že pred tremi leti, ko so dejali, da bi ponovni zagon telefonov enkrat na teden lahko preprečeval vdore. V tem grmu tiči zajec.

Ponovni zagon telefona je zelo osnoven ukrep, ki vseh napadov ne more preprečiti, lahko pa jih v nekaterih primerih oteži. Priyadarsi Nanda z univerze v Sydneyju pojasnjuje, da to zmanjšuje tveganja, ker prisilno ugasne vse aplikacije in procese, ki morda tečejo v ozadju in zbirajo podatke o uporabniku. Uporabniki namreč pogosto ne vedo, da številne aplikacije tečejo tudi v ozadju. Lahko bi jih tudi ročno oziroma na silo ugasnili, a to še ne bi rešilo problema pritajenih procesov.

Drugi strokovnjaki ob tem dodajajo, da tak ukrep seveda ne more preprečiti ciljanih napadov na posameznika. Prav tako ne more preprečiti škode, ki nastane ob namestitvi trajne škodljive programske opreme (persistent malware). Vseeno pa lahko oteži široke prisluškovalne napade. Lahko je to tudi prvi ukrep pri osveščanju uporabnikov, da morajo skrbeti za higieno svojih elektronskih naprav, zlasti pametnega telefona.