Sony napovedal ročno konzolo PlayStation Q

Matej Huš

25. maj 2023 ob 20:20:22

Sony je svojo včerajšnjo predstavitev novih izdelkov PlayStation Showcase začinil z napovedjo projekta Q, ki uradnega imena sploh še nima, obliko in funkcionalnosti pač. PlayStation Q bo ročna konzola, ki bo omogočala igranje vseh iger, ki tečejo na PlayStationu 5. Namenjena bo namreč pretakanju (streaming), saj se bodo igre izvajale na samostojni konzoli, Q pa bo omogočil oddaljeno spremljanje in krmiljenje. To bo delovalo za vse igre, razen za VR (navidezno resničnost). To pomeni, da samo na Q ne bo možno poganjati iger. Pretakanje bo potekalo prek tehnologije Remote Play, s katero lahko na primer že sedaj sinhroniziramo krmilnik DualSense z drugo napravo prek Wi-Fi ali interneta.

Projekt Q ima zaslon, ki zmore ločljivost HD (1080p s 60 fps) in meri 8 palcev, ter vse tipke in gumbe kakor DualSense. Žal pa je umanjkala ključna informacija, zato še vedno ne vemo, kdaj in za koliko denarja bo Q na voljo. Pravi jo le, da se bo to zgodilo še letos. Manj kritično, a še vedno pomembno vprašanje pa je, ali bo možno igre igrati tudi izven svojega doma - torej ali bo potrebna povezava Wi-Fi ali pa bo šlo tudi prek mobilnih podatkov.

Sony se s tem podaja na trg, kjer konkurenca že ponuja svoje izdelke. Nintendo Switch je nadvse priljubljen, prihajajo pa tudi drugi poizkusi, denimo Valve Steam Deck ali Asus ROG Ally.