V Facebooku končali odpuščanja z osmino zaposlenih manj

Matej Huš

25. maj 2023 ob 12:53:20

V Meti (nekdanji Facebook) so danes vročili še zadnja obvestila o odpovedih. V zadnjem napovedanem krogu odpuščanj so se poslovili od 10.000 zaposlenih, zato so vsi zaposleni na trnih pričakovali, koga bo zadela krogla. Prvi krogi so potekali v glavnem v kadrovskih in menedžerskih delih podjetja, v nadaljevanju pa so odpuščali tudi tehnični kader. S tem se je končal glavni del prestrukturiranja podjetja, ki ga je bil naznanil Mark Zuckerberg, da bi povečal učinkovitost podjetja. V prihodnosti bodo odpuščanja precej manjša, je še dodal.

Zuckerberg vztraja, da druge izbire ni imel. To morda drži, a zaposleni so bili kritični zlasti do nepreglednosti postopka. V vmesnem času, ko ni bilo jasno, kdo bo ostal, je bilo vzdušje v podjetju zelo slabo. Ni šlo le za lastno negotovost, temveč so imeli težave tudi pri organiziranju dela in delegiranju nalog, saj ni bilo jasno, ali bodo sodelavci čez mesec ali dva še del ekipe. Zuckerberg je že pred tedni sporočili, v katerih oddelkih bodo odpuščali, ni pa bilo jasno, po kakšnem ključu bo potekal izbor, kaj šele kdo bo moral iti.

To so izvedeli danes ob 5. uri zjutraj po lokalnem času. Skupno se je število zaposlenih od lanskega novembra zmanjšalo za 13 odstotkov, kar je največ v zgodovini podjetja. Hkrati so večidel zamrznili nova zaposlovanja, kar ni omejeno na ZDA. Razlog je preprost. Med epidemijo so prihodki podjetja poleteli, čemur je sledilo zaposlovanje, lani pa so sploh prvikrat v zgodovini zabeležili upad prihodkov. Vlagatelji so nad ukrepi navdušeni. Delnica podjetja od začetka leta svojo vrednost natanko podvojila.