Zuckerberg potrdil odpuščanja v Meti

Matej Huš

14. mar 2023 ob 23:19:13

Meta je potrdila neuradne navedbe prejšnjega tedna, da bodo odpuščali, ob tem pa je izvršni direktor Mark Zuckerberg napovedal umik 5000 razpisanih in še nezasedenih delovnih mest ter ukinitev več projektov. Dejal je, da so podcenili posredne stroške pri teh projektih nižje prioritete. Že pred štirimi meseci je Meta odpustila 11.000 ljudi, sedaj pa jih bodo odslovili še 10.000. Skupno bo torej letos v podjetju kar četrtina manj zaposlenih kot lani.

Prve spremembe se obetajo že aprila, in sicer v tehnološkem delu, maja pa še v poslovnem delu podjetja. S tem želi Meta izboljšati svoje finančne kazalnike, ki niso najboljši. Tudi zato bo do konca prestrukturiranja zaposlovanje zamrznjeno. Podjetje v primerjavi z ostalimi tehnološkimi velikani poslabšuje dobičkonosnost na število novo zaposlenih. V letu 2023 podjetje pričakuje 86-92 milijard dolarjev odhodkov, kar je manj od predhodno načrtovanih 95 milijard. Znižanje je posledica varčevalnih ukrepov, ki jih uvaja Zuckerberg.

O ukinjanju projektov je Meta še skrivnostna. Primer projekta s slabimi obeti je na primer integracija NFT-jev v Instagram in Facebook. Zuckerberg je govoril tudi o vitkejših organizacijah in oddelkih v Meta Platforms, kar z drugimi besedami pomeni manj srednjega menedžmenta. Še vedno pa podjetje ostaja trdno zavezano ideji metaverzuma, ki ga uvajajo že od leta 2021 in za zdaj še ni osvojil src uporabnikov.