Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Matej Huš

20. maj 2023 ob 12:27:44

Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je razumljivo, da podjetja ne želijo, da vnosi njihovih zaposlenih tečejo v OpenAI ali Microsoft. Apple pri tem ni nobena izjema, temveč je morda še bolj paranoičen od povprečja. Zato pa bodo razvili svoje orodje, kar počno tudi ostali, denimo Amazon. Tehnologija je znana, orodja tudi, podatkov pa imajo več kot dovolj.