ChatGPT v letu dni podvojil število uporabnikov

Matej Huš

31. avg 2024 ob 13:23:58

Hitra rast uporabe umetne inteligence ne jenja, saj je OpenAI-jev ChatGPT v manj kot letu dni število uporabnikov več kot podvojil. Teh je bilo novembra lani okrog 100 milijonov, sedaj pa jih je že 200 milijonov, če štejemo tedensko aktivne uporabnike. ChatGPT ali druge izdelke OpenAI uporablja 92 odstotkov podjetij s seznama Fortune 500 (največja podjetja v ZDA), pa čeprav imajo mnoga že sprejeto politiko uporabe umetne inteligence, ki neredko vključuje prepoved ali omejitev zgolj na pogodbene partnerje. S tem OpenAI za zdaj kljubuje kritikom, ki umetno inteligenco v trenutni obliki označujejo kot balon in energetsko požrešno igračko.

Podjetja se uporabe umetne inteligence bojijo zaradi neznank pri varovanju podatkov in morebitnega odtekanja. V praksi to predstavlja omejitve za uslužbence, ki umetne inteligence bodisi ne upajo uporabiti bodisi o tem zgolj ne govorijo. To pa predstavlja tudi prepreke pri širjenju znanja in veščin, ki so potrebni za učinkovito uporabo pomočnikov. Cisco je januarja letos ocenil, da je 27 odstotkov ameriških podjetij prepovedalo uporabo umetne inteligence. Kar polovica pa je priznala, da so se nejavni podatki iz podjetij že vnašali v modele generativne umetne inteligence.

A umetna inteligenca postaja nepogrešljivi sestavni del sedanjosti, zato bodo morala podjetja najti načine za varno uporabo. Pri tem ChatGPT še zdaleč ni edino orodje, saj ima spodobno konkurenco v Microsoftovem Copilotu, Googlovem Geminiju, Metini Llami in Anthropicovem Claudu. Ponudniki so na pomisleke komercialnih uporabnikov odgovorili tudi z dražjimi paketi, ki obljubljajo varovanje podatkov, ki se ne pošiljajo v oblak.