Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Matej Huš

22. apr 2023 ob 12:53:35

Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij je Agu Information Technology, ki v Rusijo prodaja procesorje. Podjetje je lani izvozilo za 18,7 milijonov dolarjev procesorjev - čeprav je bilo ustanovljeno šele aprila 2022, registrirano pa je v stanovanjski stavbi brez kakršnekoli označbe. Na drugi strani enačbe so ruska podjetja, denimo Mistral, Atlas in Titan Micro. Uvoz prek majhnih kitajskih posrednikov ima tudi slabe plati, saj so cene višje, jamstva o kakovosti ni, garancijo pa je nemogoče uveljavljati. Cene posameznih čipov lahko dosežejo tudi 10.000 dolarjev - gre za dražje primerke, denimo Xeone, a kdor ima denar, ima dostop. FPGA-ji so na primer pomembni za rakete. Zahodna podjetja uradno trdijo, da v Rusijo ne izvažajo in da spoštujejo sankcije. A po drugi strani naraščajoče zaloge in pešajoča prodaja pomenijo, da se zaveze Poznaj svoje stranke počasi rahljajo. Prodajo večjim distributerjem nadzorujejo, ko pa ti manjše količine prodajo manjšim trgovcem, se sled izgubi.