Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Matej Huš

20. apr 2023 ob 00:11:20

Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil zaradi odškodnine, ki bi lahko bila trikratna, ker so dokazovali naklep in zlonamernost izjav. Zahtevali so 1,6 milijarde dolarjev odškodnine. To ni edina tožba, saj je Dominion tožil tudi Newsmax in One America News Network, ki sta takisto širila neresnice. Proti vsem trem je tožbo vložil tudi Smartatic, ki izdeluje naprave za glasovanje.