Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Matej Huš

16. mar 2023 ob 22:37:06

Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas financiral Virgin Group. O finančni stabilnosti modela se je javnost dlje časa spraševala, saj so samo za LauncherOne, ki je prvič poletel januarja 2021, porabili več kot milijardo. Leta 2021 je podjetje ponudilo delnice, a je zbralo le 68 milijonov dolarjev, zato so morali zbrati še 160 milijonov dolarjev zasebnega kapitala. Kasneje je Branson podjetje podpiral sam.

Preiskava januarske nezgode je sicer končana, rezultati pa še niso javno objavljeni. Neuradno naj bi šlo za filter goriva, ki se je premaknil. Sedaj morajo najti še rešitev za finančne zagonetke.