Airbnb blokira uporabnike, ki so povezani z že blokiranimi

Matej Huš

2. mar 2023 ob 23:39:19

Moderne digitalne platforme postajajo vratarji modernega življenjskega sloga, saj lahko z odrekanjem gostoljubja posamezniku zagrenijo življenje. Zadnji primer Airbnb kaže, da pri tem niso zavezane klasičnim standardom, temveč lahko arbitrarno presojajo. Airbnb že dlje časa blokira uporabnike, ki kršijo pravila uporabe ali so kako drugače problematični. Sedaj pa so začeli blokirati tudi uporabnike, katerih edini greh je povezava z že blokiranimi uporabniki. Če Airbnb sumi, da so kdaj potovali skupaj, jim onemogoči dostop do platforme.

Če se glavni krivec uspe vrniti na platformo, torej če Airbnb njegovo pritožbo pozitivno reši, potem se dostop vrne tudi njegovemu znancu. Airbnb prostodušno priznava, da občasno blokirajo posameznike, ki bodo zelo verjetno potovali z blokiranimi uporabniki. Kako pogosto se to dogaja in kdaj natančno se je praksa začela, Airbnb ne razkriva. Ni pa skrivnost, da podjetje že leta preverja uporabnike, in sicer od leta 2016 to zanje opravlja zunanji izvajalec, pri čemer so zelo temeljiti. Tak primer je na primer kontroverzna kanadska aktivistka Lauren Southern, ki je blokirana na številnih platformah. Airbnb je minuli mesec onemogočil uporabo storitev njenim staršem, kar je kasneje označil kot napako.

Airbnb vztraja, da so omejitve potrebne zaradi zagotavljanja varnosti gostov. Od lani je Airbnb na primer trajno prepovedal zabave. Prepoved uporabe storitve kršiteljem je v tem pogledu razumljiva, a širjenje prepovedi na z njimi povezane osebe je korak predaleč. A kdor ima ključe, je vratar.