Signal bo zapustil Veliko Britanijo, če zakonsko pohabijo šifriranje

Matej Huš

26. feb 2023 ob 09:49:39

V Veliki Britaniji še vedno potekajo debate o predlaganem zakonu o varnostni na spletu (Online Safety Bill), ki je tik pred sprejetjem. Ena izmed najbolj kontroverznih določb zakona je oslabitev šifriranja sporočil od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption, E2EE). Medtem ko predlagatelji vztrajajo, da zakon tega ne prepoveduje, kritiki opozarjajo, da bi zakon lahko od ponudnikov storitev zahteval sprotni pregled sporočil v aplikacijah za šifrirano komuniciranje, kar bi de facto terjalo vgradnjo stranskih vrat. Ključna prednost E2EE je prav tehnološka nezmožnost prisluškovanja.

WhatsApp, ki ima v svoji aplikaciji implementiran E2EE, je v preteklosti že dejal, da ne namerava nikakor pokvečiti šifriranja v svojih aplikacijah. Sedaj se je zelo jasno oglasil še Signal, ki je napovedal odhod z britanskega trga, če bo zakon sprejet v obliki, ki bo terjala kompromise pri šifriranju. Vlada poudarja, da zakon uvaja ukrepe za boj proti zlorabam otrok, kar vključuje tudi avtomatično preverjanje vsebin in njihovo blokado ob nezakonitosti. Ker so aplikacije za šifrirano komuniciranje eden izmed pomembnih kanalov za deljenje teh vsebin, zakon ureja tudi to. A v praksi je to nemogoče izvesti brez kompromisov pri šifriranju.

Predsednica Signala Meredith Whittaker je dejala, da zasebnosti ni možno uvesti le za poštene ljudi. Šifriranje je bodisi univerzalno in varuje vsakogar bodisi je okvarjeno in ne deluje. Signal, ki ima 100 milijonov uporabnikov, se zavzema za prvo možnost. Signal uporabljajo številni profili po vsem svetu, od novinarjev in aktivistov do politikov in oporečnikov. EE2E sicer ni omejen na Telegram, saj ga uporabljajo na primer tudi WhatsApp in tudi Telegram in Facebook Messenger, če ju tako nastavimo. Pregled vsebin bi se sicer lahko dogajal pred šifriranjem, torej na lokalni napravi, a to bi jo spremenilo v orodje za množično prisluškovanje, je še dodala.