Nekateri Googlovi zaposleni si bodo zaradi varčevanja delili mize

Matej Huš

26. feb 2023 ob 09:49:30

V Googlovih pisarnah, ki so bile znane po številnih bonbončkih, od brezplačnih obrokov hrane do igračk in masaž, se začenjajo varčevalni ukrepi. Podjetje je zaposlene z novo okrožnico obvestilo, da si bodo morali nekateri odslej deliti celo pisalne mize. V enoti Google Cloud bodo v Kirklandu (Washington), New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Sunnyvalu (Kalifornija) zmanjšali število nepremičnin, ki jih uporabljajo. Zaposleni se bodo morali v dvojicah dogovoriti, kdo bo pisarni v ponedeljek in sredo ter kdo v torek in četrtek. Dvojice bodo namreč uporabljale iste pisalne mize.

Vodje oddelkov bodo morali uskladiti ekipe in poskrbeti, da bo novi režim deloval. To vključuje tudi dogovore, kje in kako bodo zaposleni imeli osebne predmete in kako bodo skrbeli za snažnost in urejenost, da se ne bodo motili. Deljenje računalnikov nameravajo uvesti s prehodom v oblak - zaposleni ne bodo imeli več svojih delovnih postaj pod mizo, temveč bodo v prihodnosti uporabljati CloudTop, ki bo deloval kot terminalska oprema. V vmesnem času pa bodo lokacijo poiskali v bazi. Zaposleni bodo lahko v pisarnah tudi ostale dni, ko nimajo svojega termina, a bodo v tem primeru delali iz skupnih pisarn (overflow drop-in space). Prav tako bodo omejili uporabo sejnih in konferenčnih sob.

Google v zadnjih mesecih varčuje. Samo januarja so odpustili 11.000 zaposlenih. Odpovedali so najemne pogodbe za nekatere pisarne (privarčevati želijo 500 milijonov dolarjev). Ukinili so številne projekte, denimo Google Stadia, Loon itd. Google Cloud še ni ukinjen, čeprav oddelek še nikoli ni imel dobička, minulo četrtletje pa kar 480 milijonov dolarjev izgube.