Googlov dobiček za četrtino nižji

Matej Huš

26. okt 2022 ob 21:16:02

Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar Pichai je ob tem dejal, da storilnost še vedno ni, kakršno bi si želeli. Podjetje tudi varčuje, zato so že avgusta upočasnili zaposlovanje, prenovili ocenjevanje zaposlenih in se posvetili učinkovitosti, ki jo želijo povečati za petino. Oddelek za prenosnike v Google Hardware so zaprli, Area 120 je ukinila polovico projektov, Project Loon je postal samostojno podjetje, Google Stadia so ugasnili itd. YouTube je na primer dobil oglase, ki jih ni mogoče preskočiti, cena YouTube Premiuma se je povečala.

Podjetje ima še vedno 22 milijard dolarjev kratkoročnih sredstev (kar je celo 5 odstotkov več kot lani) in za 94 milijard dolarjev vrednostnih papirjev. Bilanca podjetja se je sicer nekoliko skrčila, in sicer s 359 na 358 milijard dolarjev. Dobiček na delnico znaša za minule tri mesece 1,06 dolarja.