Jezikovni modeli so nova črna

Matej Huš

12. feb 2023 ob 04:47:29

Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi prejšnjega desetletja je bil Google trdno na poti, da zavlada svetu, razvoj umetne inteligence pa je bil najdlje prav pri njih. A Assistant ni nikoli postal to, kar je ChatGPT v zgolj mesecu dni, pa čeprav ima Google dostop do vsega interneta tega sveta.

Kitajska vsega skupaj ne bo pasivno spremljala. Vsi tehnološki velikani iz te države, Alibaba, Tencent in Baidu, so že napovedali vstop v tekmo. Alibaba je dejala, da svojega konkurenta interno že preizkušajo in da bo javnosti na voljo kmalu. Razvoj se je začel že leta 2017, so še dodali. Kitajski gigant Baidu je šel še korak dlje in napovedal, da bo njihova umetna inteligenca končana marca, ko se bo zaključilo interno testiranje. Ernie (Enhanced Representation through Knowledge Integration) bot, kakor se bo imenovala, je navdušila investitorje in delnice katapultirala 15 odstotkov višje. Tehnologijo so z navdušenjem pograbila tudi pri nas manj znana podjetja, denimo NetEase, ki se na Kitajskem ukvarja z igralništvom. Vsa seveda ne bodo izdelala pomočnikov, kakršen je ChatGPT, bodo pa iste tehnologije uporabila v svojih izdelkih.

Nenavadno tiho pa je ob vsem skupaj Apple. Tudi v Cupertinu imajo močan oddelek za umetno inteligenco, ki kljub gospodarski upočasnitvi še vedno zaposluje. Dognanja na tem področju bodo zagotovo uvedli v svoje izdelke, na podoben način kot so prepoznavanje obrazov v iPhone. V trenutni vznesenosti pa so potisnjeni ob rob, ker Apple nikoli ni bil pomemben igralec na področju spletnega iskanja, o čemer se ta hip največ govori. A jezikovni modeli bodo še bistveno več.