Netflix za ozadje v risanem filmu uporabil umetno inteligenco

Matej Huš

2. feb 2023 ob 23:29:35

Medtem ko se ves svet čudi nad sposobnostmi umetne inteligence, ki je v zadnjih mesecih postala dostopna sleherniku, se je Netflix na Japonskem z njeno uporabo uštel. V novem animeju The Dog & The Boy, kratki triminutni znanstvenofantastični zgodbi o otroku, ki ga med odsotnostjo čaka pes, so za podobe v ozadju uporabili umetno inteligenco. Kot je razbrati iz zaključnih napisov, so ilustratorji pripravili skice, nato pa jih je dokončala umetna inteligenca. Končni izdelek je nato popravil še človek. Kot avtor je podpisan le AI + Human.

Za razliko od splošnega navdušenja nad umetno inteligenco, ki te dni preveva interneta, je bil odziv na Netflixovo bližnjico negativen. Podjetje se je na Twitterju odzvalo s pojasnilom, da je šlo za poizkus, kako se odzvati na pomanjkanje delovne sile na tem področju. To je bralce ujezilo, saj Neflixu očitajo varčevanje na umetnikih, češ da je umetno inteligenco uporabil le za to, da ni plačal človeškega dela. Ključna težava je tudi dejstvo, da so modeli umetne inteligence naučeni na izdelkih človeških avtorjev, ki za to niso primerno poplačani.

Povpraševanje po animejih se v zadnjih letih močno krepi, medtem pa industrijo pretresajo slabi pogoji dela in nizko plačilo. Medtem ko je celotna panoga leta 2021 zaslužila 18,4 milijarde dolarjev, so plače ilustratorjev zelo skromne. Uporaba umetne inteligence grozi, da bo zrušila še te. Japonska podružnica Netflix pa ima tudi druge težave, saj je lani "pozabila" prijaviti 9,3 milijona dolarjev dobička.