Evropska komisija pripravila etične smernice za umetno inteligenco

Matej Huš

8. apr 2019 ob 20:57:26

Medtem ko je moral Google zaradi ponesrečene izbire članov ter upora znotraj podjetja in negodovanja zunaj po tednu dni ukiniti svet za etiko pri umetni inteligenci, je Evropska komisija danes objavila osnutek smernic za razvoj in uporabo umetne inteligence. Skupina 52 strokovnjakov je predstavila sedem ključnih elementov, ki so potrebni za umetno inteligenco, ki ji lahko zaupamo. To pomeni, da mora umetna inteligenca poleg vseh zakonov upoštevati še:

Zato bodo poleti začeli pilotni projekt, v katerega bodo vključeni industrija, raziskovalne inštitucije in javni organi. V okviru projekta bodo preizkušali nova pravila in preverjali, ali jih je možno udejanjiti tudi v praksi. Naslednji korak bo preizkusiti, kako pravila delujejo tudi v velikem merilu, kar vključuje deležnike iz mednarodnih organizacij in podjetij izven EU. Trenutno pa Komisija vabi zainteresirane partnerje, da se vpišejo v European AI Alliance, da bodo prejeli obvestilo ob začetku pilotnega projekta. Potekal bo v dveh fazah: s testiranjem in nudenjem povratnih informacij o seznamu sedmih smernic ter z dodatnimi aktivnostmi, ki jih bo organizirala Komisija, denimo srečanja članov skupine strokovnjakov z zainteresiranimi deležniki (industrija, storitvene dejavnosti).

Evropska komisija si prizadeva, da bi EU dosegla cilj 20 milijard evrov letnih vlaganj (javnih in zasebnih) v umetno inteligenco. V ta namen bodo ustanovili tudi mrežo centrov odličnosti za raziskave na področju umetne inteligence ter mrežo vozlišč za digitalne inovacije.