Po DALL-E in ChatGPT je tu Point-E

Matej Huš

23. dec 2022 ob 07:55:44

OpenAI, ki je letos izdal generativno umetno inteligenco kot pomočnika za besedila (ChatGPT) in slike (DALL-E), je pripravil tudi orodje za 3-D modeliranje. Imenuje se Point-E in sicer ni najboljše orodje pod soncem, je pa za dva velikostna razreda hitrejše od konkurenčnih izdelkov. Vendarle pa je uporaba Point-E nekoliko bolj zapletena kot DALL-E in ChatGPT, saj nima spletnega vmesnika. Kodo moramo namestiti na računalnik in pognati s Pythonom.

Point-E je namenjen ustvarjanju 3D objektov iz preprostega besedna opisa (prompt), v čemer je podoben starejšim bratom. Umetna inteligenca zna povezati model, ki iz besedila ustvari podobo, in model, ki iz podobe ustvari 3-D model. Čeprav rezultati niso popolni, je uporaba enostavna in hitra. Za posamezen model potrebujemo minuto ali dve, odvisno od grafične kartice. Nekaj podobnega zna tudi Googlov DreamFusion, a je ta počasnejši in potratnejši.

Rezultati Point-E so "oblaki" kroglic ali točk, skratka množica diskretnih točk v prostoru, ki skupaj predstavljajo 3-D strukturo. Tak model je najlažje ustvariti, hkrati pa je tudi hiter za uporabo. Seveda pa to pomeni, da ne more poustvariti finih struktur in tekstur, kar je trenutno največja omejitev. Čeprav Point-E ta hip še ni tako daleč, bi v prihodnosti lahko tako ustvarjali tudi modele za 3-D tisk ali uporabo v izrisu (rendering) v animaciji in igrah.