DALL-E 3 je tu

Matej Huš

21. sep 2023 ob 10:33:17

OpenAI je predstavil tretjo inkarnacijo svoje generativne inteligence za izdelovanje slik, DALL-E 3. Podobno kot predhodnik tudi ta iz besedilnega poziva (prompt) izriše bolj ali manj realistično sliko, le da je pri tem boljši. Novinec je tudi povezan s ChatGPT-jem, ki omogoča pisanje obširnejših besedilnih pozivov. V praksi to poteka tako, da se lahko "pogovarjamo" s ChatGPT-jem, dokler ne najdemo ustreznega opisa, ki ga nato DALL-E 3 nariše.

Za zdaj je novi DALL-E 3 v predogledni različici, v okviru ChatGPT Plus in ChatGPT Enterprise pa bo na voljo oktobra. Kasneje bodo dostop dobili raziskovalni laboratoriji, odprli pa bodo tudi API. Niso še razkrili, kdaj bo na voljo tudi brezplačna verzija za slehernika. OpenAI dodaja še, da so se posebej posvetili varnosti. Tako DALL-E 3 ne bo risal neprimernih vsebin, prav tako z njim ne bo možno poustvarjati podob resničnih javnih oseb. DALL-E 3 so nastavili tudi tako, da zavrača pozive po risanju v slogu še živečih umetnikov. Še več, slednji lahko zahtevajo umik svojih stvaritev iz prihodnjih verzij modelov umetne inteligence. To je seveda posledica že vloženih tožb.

Za zdaj se zdi, da je DALL-E 3 po kakovosti podoben Midjourneyju. O tem bomo sicer dokončno sodili, ko ga bomo lahko preizkusili.