Policija v San Franciscu bo lahko zločince z roboti tudi ubijala

Jurij Kristan

3. dec 2022 ob 20:51:24

V zadnjih dneh buri duhove odločitev mestnega nadzornega sveta v San Franciscu, da tamkajšnjim policijskim enotam v nekaterih situacijah uradno dovoli robote uporabiti na način, da z njimi ubijejo zločince.

Na zadnji novembrski dan so člani nadzornega odbora mestnega sveta San Francisca z 8 glasovi za in 3 proti izglasovali prenovo pravilnika, s katerim je mestni policiji pravno dovoljeno, da svoje robote uporabi tudi na ubojen način, in sicer "v primerih, ko je ogroženo človeško življenje". Dogodek je sprožil žolčne polemike, že ko je postalo znano, da se bo o tem glasovalo, in nekateri komentatorji ga označujejo za "začetek padca v distopijo". Toda problematika ni enoznačna in terja več pojasnil. Najprej, v trenutni obliki ne gre za rabo kakršnegakoli strojnega odločanja o usodi cilja, saj bodo roboti na vseh točkah procesa vodeni ročno. Zato so strahovi o podivjanih ubijalskih strojih iz Black Mirrorja ta hip še preuranjeni.

Gre pravzaprav za pravno regulacijo ravnanja, kakršnega smo prvič lahko videli pred šestimi leti, ko je policija v Dallasu uporabila protibombnega robota, da je z razstrelivom ubila aktivnega množičnega morilca, ki je pred tem ubil pet policistov in se ni imel namena predati. Tudi v San Franciscu naj bi šlo za podobne potencialne načine rabe: ko bi robote, ki se sicer uporabljajo za razminiranje, uporabili v obratni smeri in z njimi dostavili bombo k zločincem; verjetno pa bi bilo mogoče izkoristiti tudi puške, ki jih nekateri roboti nosijo za onesposabljanje eksplozivnih teles. SFPD ima trenutno 17 takšnih robotov firm Remotec in QinetiQ in trenutno trdijo, da nimajo namena kupovati novih ali namensko opremljenih z orožji. Seveda pa bi se skoraj gotovo razvila živahnejša industrija takšnih robotov, če bi se ti v prihodnje izkazali v praksi, kar bi lahko utrlo pot mnogo bolj ubijalskim strojem. Oziroma z drugimi besedami: pomenilo bi nadaljnjo militarizacijo policije.

Množičen odpor do odločitve je treba razumeti v luči siceršnje problematike policijskega dela v ZDA, torej njenega pogostega prekoračenja pooblastil in izmikanja odgovornosti, predvsem nasproti rasnim manjšinam ter protestnikom za človekove pravice. V zadnjih letih smo bili v ZDA že priče rabi dronov proti civilnim aktivistom in poraja se strah, da je odločitev v San Franciscu pot v zaostrovanje takšnega dogajanja. Roboti bi za policiste pomenili predvsem manjše osebno izpostavljanje v najnevarnejših razmerah. Po eni plati nas izkušnje učijo, da bi to lahko pomenilo porast nasilnega soočanja s situacijami, ker bi se akterji pač odločili za najvarnejši način zase, se pravi robota - tudi če bi to pomenilo dodatno nevarnost za osumljence in ljudi v njihovi bližini. Toda po drugi plati bi morda s strojem lahko rešili situacije, kot je bilo streljanje v šoli v teksaškem Uvaldeju, ko si policija ni upala vdreti v učilnico, ker je bil strelec oborožen z jurišno puško. Vsekakor pa takšna praksa pomeni še bolj tehnokratski policijski odnos do prebivalstva, ki tamkajšnjo policijo že sedaj obtožuje izgube čuta za skupnost in človeka.

Možje v modrem skušajo sicer širom ZDA doseči oboroževanje svojih robotov, toda z izjemo San Francisca doslej niso bili uspešni.