WMO: Stanje podnebja v letu 2022 zaskrbljujoče

Matej Huš

12. nov 2022 ob 19:03:15

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je minuli teden izdala vmesno poročilo o stanju podnebja v letu 2022, ki potrjuje, da se temperatura planeta z nadaljnjim naraščanjem koncentracije toplogrednih plinov še vedno povečuje. Minulih osem let je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev. Povečuje se tudi hitrost naraščanja morske gladine.

Povprečna temperatura bo leta 2022 po ocenah 1,15 °C višja od preddindustrijskega povprečja (1850-1900). Letošnje leto sicer ne bo rekordno, temveč bo peto ali šesto najtoplejše, ker k nižjim temperaturam prispeva pojav La Niña. A ko v prihodnjih sezonah tega pojava ne bo ali pa bo celo obraten, bodo zelo verjetno sledili novi rekordi.

Naraščanje morske gladine natančno merijo manj časa od temperatur, a so tudi tu trendi očitni. V zadnjih 30 letih, kolikor trajajo meritve, se je povišala tudi hitrost naraščanja morske gladine. Povprečno narašča za 3,4 milimetra na leto (1993-2022), v zadnjem desetletju pa je naraščanje hitrejše (4,4 milimetra na leto). Zaradi tega je čedalje več tudi ekstremnih vremenskih dogodkov. Tali se led z ledenikov (na Antarktiki je po površini najmanj ledu, odkar merijo), v oceanih pa je uskladiščene čedalje več toplote. V letu 2022 je 55 odstotkov površin oceanov zabeležilo vsaj en vročinski val.

Razmere so v Evropi še nekoliko slabše. Temperature so v minulih 30 letih rasle dvakrat hitreje od globalnega povprečja, kar je največ na svetu. V letih od 1991-2021 se je temperatura v Evropi povečevala za 0,5 °C na desetletje, zaradi česar so alpski ledeniki izgubili 30 metrov ledu samo v letih 1997-2021. Tali se tudi grenlandski ledeni ščit, kar prispeva k višanju gladine morja. Na Grenlandiji je prvikrat v zgodovini meritev deževalo na najvišji postaji, tj. na Summitu (3216 metrov nadmorske višine).

Končno poročilo pričakujemo v prihodnjem letu, a kvalitativnih razlik ne bo. Direktor WMO Petter Taalas je povedal, da več segrevanja pomeni hujše posledice. S trenutnimi koncentracijami ogljikovega dioksida v atmosferi je spodnja meja segrevanja po pariškem sporazumu komajda še dosegljiva, za veliko ledenikov pa je že prepozno, saj se bo taljenje nadaljevalo stoletja, ker so povratne zanke počasne.