Starlink dobiva omejitve prenosa podatkov

Matej Huš

8. nov 2022 ob 16:48:33

Neomejene dobrine so privlačne, a kmalu postanejo omejene, če jih začnejo ljudje preveč izkoriščati. Zato bo tudi satelitski internet Starlink dobil omejitve prenosa podatkov, ki je bil doslej načeloma neomejen. Od decembra bo mesečna omejitev 1 TB, nato pa se bo prenos bistveno upočasnil (soft trottling), a le v določenih urah. Novosti so zapisane v Pogojih poštene uporabe (Fair Use Policy) in za zdaj veljajo v ZDA in Kanadi.

Ob začetku obračunskega obdobja bodo torej vsi uporabniki začeli od začetka, njihov promet pa bo imel prioriteto (Priority Access). Kdor bo prenesel več kot 1 TB podatkov, bo do konca meseca obtičal na osnovnem dostopu (Basic Access), ki bo od 7.00 do 23.00 upočasnjen in z najnižjo prioriteto. Starlink pojasnjuje, da je takšnih primerov manj kot 10 odstotkov vseh uporabnikov.

Možno bo zakupiti dodatne prioritetne gigabajte po ceni 0,25 dolarja na gigabajt, k čemur se nočni prenos ne bo prišteval. Za uporabnike v prikolicah (RV, Portability) prioritetnega dostopa sploh ne bo, drugačna pravila pa bodo veljala tudi na ladjah in za poslovne uporabnike.