SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Matej Huš

10. jul 2022 ob 16:13:04

SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata delovanje le med mirovanjem. Doslej so ladje uporabljale v glavnem VSAT (very small aperture satellite). Ta sistem je bil drag in precej manj zmogljiv.

Starlink Maritime vsebuje dva terminala, tako da je skupna cen 10.000 dolarjev na mesec. To početveri prepustnost, skrajša zakasnitve in omogoči boljši povezljivost. Starlink trenutno pokriva priobalna področja ZDA, Avstralije, Evrope in Mediteran. Do konca leta bodo pokrili celotna severni Atlantik in severni Pacifik, prihodnje leto pa še druge oceane.