Japonski Yahoo bo zahteval identifikacijo za komentiranje

Matej Huš

23. okt 2022 ob 13:46:27

Yahoo bo na Japonskem od uporabnikov zahteval identifikacijo, če bodo želeli objavljati komentarje pod novicami. Ukrep bo stopil v veljavo sredi prihodnjega meseca, z njim pa želijo dvigniti raven komentarjev, zatreti neprimerne komentarje in ustvariti prijetnejši prostor za obiskovalce. Identifikacija bo možna s telefonskimi številkami, ki ne smejo biti anonimne.

Yahoo News ima na Japonskem že sedaj moderatorje, ki 24 ur na dan odstranjujejo komentarje, ki kršijo pravila uporabe. Uporabniki, ki kršitve ponavljajo, izgubijo pravico do komentiranja. Ta ukrep velja od leta 2018, a ne zadostuje v boju proti razraščanju neprimernih komentarjev, saj so uporabniki preprosto ustvarili nov račun. Od leta 2020 so morali vnesti telefonsko številko, ki pa ni bila nujno registrirana. Sedaj bo nujna uporaba registrirane telefonske številke za vezavo računa, na katero bo uporabnik prejel sms.

O problematiki spletnega trpinčenja, nadlegovanja in žaljenja na Japonskem smo letos že pisali. Za spletne žalitve so letos uzakonili visoke kazni, k čemur je pripomoglo spremenjeno javno mnenje po samomoru 22-letne Hane Kimura zaradi spletnega pogroma. Na Japonskem so za spletne žalitve kazni višje kot za nespletne, ker prve dosežejo bistveno večji krog ljudi. Tudi na internetu ni brezmejne svobode, temveč jo omejujejo pravice drugih.