Google izgubil proti Evropski komisiji

Matej Huš

14. sep 2022 ob 16:51:37

Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo. To je že druga globa, ki je bila Googlu izrečena v zadnjem času, saj je lani moral plačati 2,42 milijarde evrov (nezakonito privilegiranje lastnega spletnega nakupovanja). Tretji postopek še teče.

Google se na odločitev lahko pritoži še na drugostopenjsko sodišče. Za zdaj so odločitev na prvi stopnji komentirali z besedami, da obžalujejo, da sodišče odločitve Evropske komisije ni odpravilo, saj da Android nudi več izbire za uporabnike in ne manj, hkrati pa podpira več tisoč uspešnih podjetij na svetu.