SmartDry nov primer naprave, ki bo umrla na daljavo

Matej Huš

30. avg 2022 ob 22:02:52

Naprave, ki za delovanje potrebujejo povezavo s proizvajalčevimi strežniki, v resnici nikoli niso zares naše, saj lahko kadarkoli obnemijo. Primerov, o številnih smo že pisali, ne manjka. Najnovejši primer so senzorji SmartDry, ki so namenjeni učinkovitejši uporabi sušilnih strojev. Namestijo se vanje, nato pa zaznajo, da je perilo suho, in nas o tem prek Wi-Fi in strežnikov podjetja obvestijo, novejši primerki pa znajo sušilni stroj kar ugasniti. Čeprav bi jih lahko označili kot nepotrebno novotarijo, so v nekaterih primerih nujno, denimo za gluhe, ki ne slišijo piskov sušilnika. Proizvajalec se je sedaj odločil, da jih ubije na daljavo.

Podjetje Connected Life je sporočilo, da bodo konec septembra letos ugasnili strežniki, s katerimi SmartDry komunicira. Ker bo oblak nedosegljiv, bo SmartDry postal neuporaben kos silicija in plastike. Tehnično sposobnejši uporabniki jih sicer lahko ohranijo v delujočem stanju tako, da kupijo ploščo ESP32 in jo ustrezno sprogramirajo, a to je daleč od univerzalne rešitve. Za povprečne uporabnike bo SmartDry mrtev.

Tovrstnih pokopov ne manjka, vsak znova pa sproži vprašanje, ali se sploh plača kupovati naprave, pri katerim so prepuščeni na milost proizvajalca. Medtem ko pri avtomobilih in različnih strojih od proizvajalcev zahtevamo večletno dostopnost rezervnih delov, se pri elektroniki zgodi, da celo brezhibne naprave prenehajo delovati. In kadar gre za propad podjetja, tudi nobena regulativa ne bi pomagala, zato je potrebna preventiva - odprtost.